Petek, 7. oktober 2022

Pogovor s prejemnikom Borštnikovega prstana Ivom Barišičem

Slovenski gledališki inštitut vsako leto jeseni pripravi pogovor s prejemnikom ali prejemnico Borštnikovega prstana. Najvišje igralsko odličje za življenjsko delo pri nas je letos prejel vrhunski igralec Ivo Barišič, dolgoletni član igralskega ansambla novogoriškega gledališča.

"Dovolite mi samo stavek: Bili smo skupaj. Hvala lepa."


 

 

To so bile edine, a v jedrnatosti zgovorne besede, ki jih je letošnji lavreat izrekel na odru ob prejemu Borštnikovega prstana. Na gledališki oder je prvič stopil kot Princ Dobromil leta 1969; igralsko pot je kot gledališki samouk začel v trenutku profesionalizacije novogoriškega gledališča, rasel in se razvijal z ustanovo, ki je pred slabimi dvajsetimi leti pridobila nacionalni status, ter v njej ustvarjal skoraj pol stoletja, do upokojitve leta 2014. V svoji dolgoletni karieri, v kateri je ob gledaliških oblikoval tudi vidne filmske in televizijske vloge, je vedno ustvarjal z mladostno energijo in igralsko vnemo ali, kot je v utemeljitvi Borštnikovega prstana najznačilnejšo potezo Barišičevega ustvarjanja izpostavila mag. Tea Rogelj: "kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik".

Pogovor z letošnjim prejemnikom Borštnikovega prstana bo, v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta, naslednji četrtek, 13. oktobra 2022, ob 18. uri vodila teatrologinja Ana Perne.

Vljudno vabljeni!

 

Ivo Barišič <em>Foto: Boštjan Lah</em>
Ivo Barišič Foto: Boštjan Lah