Petek, 30. september 2022

Začenja se 62. MESS

30. 9. - 9. 10. 2022

Začenja se 62. MESS

V Sarajevu se danes začenja 62. mednarodni gledališki festival MESS, na katerem si bo občinstvo do 9. oktobra imelo priložnost ogledati štirinajst najboljših domačih in tujih gledaliških predstav iz dvanajstih držav. Med drugimi bodo gostili nemški Thalia Theater s predstavo Poreklo v režiji Sebastiana Nublinga. Nastala je po knjižni predlogi Saše Stanišića, ki v Nemčiji uživa velik ugled in je za to delo dobil tudi nemško književno nagrado. Madžarsko gledališče Nemzeti Színház Nonprofit Zrt prihaja z Buchnerovim Woyckom v režiji Attile Vidnyánszky Jr, na festival pa se vrača tudi večkrat nagrajeni italijanski gledališki umetnik Pippo Delbono s predstavo Amore v produkciji Emilia Romagna Teatra Fondazione, ki smo si jo lahko že ogledali tudi na Festivalu Borštnikovo srečanje. 

Letošnji Mess prinaša tudi dve festivalski premieri; predstavo SARA-JE-VO, režiserja Edhema Jesenkovića v produkciji Balkan dance project, ter predstavo "Što na podu spavaš", ki je nastala v koprodukciji GDK "Gavella", SNP Novi Sad in Narodnega gledališča Sarajevo, in jo režira Kokan Mladenović.

Najstarejši mednarodni gledališki festival na Balkanu nocoj odpirajo s prvim delom diptiha predstave Bratje Karamazovi v režiji Oliverja Frljića in produkciji Zagrebškega gledališča mladih. Predstava je nastala v času agresije na Ukrajino in je refleksija aktualnih družbenih in političnih razmer. 

Festivalske nagrad najboljšim umetnikom in umetnicam bodo podelili zadnji dan;o "zlatih lovorjih" bo odločala tričlanska strokovna žirija v sestavi Andrea Lešić - Thomas, Fatos Berisha in Giacomo Pedini.