konS ≡ VJLab

Video mapiranje

Na sporedu

03.06.2022, petek / 21:30 / SNG Maribor
konS ≡ VJLab

Pred Slovenskim narodnim gledališčem Maribor se bo v sklopu 57. Festivala Borštnikovo srečanje pod okriljem projekta konS - Platforme za sodobno raziskovalno umetnost in nedavno izpeljane delavnice ≡ VJLab zgodil audio-vizualni performans dvojice アのアイ尺丂ん. Ta pripravlja dvourni v živo mešani kolaž soničnih pokrajin in vizualij, projiciranih na pročelje stavbe Slovenskega narodnega gledališča. 

──────────

アのアイ尺丂ん je projekt v katerem Marko Jaušovec in Vita Kolar združujeta področja konceptualnega, glasbenega in vizualnega sveta. Njune intervencije so skupek raznolikih performativnih praks, vse od klubskih dogodkov, scenske umetnosti in instalacije, do oblik teatrskega udejstvovanja. V delih raziskujeta interakcije med različnimi mediji in formati, ki presegajo klasične audiovizualne prakse.
Iztočnica za projekt poptrsh temelji na osnovi vpogleda v čas in prostor, preko prepoznavanja kolektivnih vedenjskih vzorcev, kot so hiperprodukcija, razpršena pozornost, instant sreča, površinskost, itd. Na drugi strani, to zavedanje avtorjema dopušča brezpogojno sprejemanje stanja na način, da se poslužujeta trenutnega dražljaja in vzigba iz naslova spontanosti. Močno oprta na kulturo samplanja, prosto jemljeta iz smetišča pop kulture, rekonstruirata in spreminjata po lastnih videnjih, hkrati pa odpirata globji konsenz na podlagi interpretacije doživetega. 
Sodobna produkcijska okolja in prakse jima dajejo neizčrpen poligon za razvijanje lastnih orodij, ki jih uporabljata na nekonvencionalen način. V grobo elektroniko in prečiščen digital vnašata pridih organskosti in naravnega. Ob tem razvijata lasten način preigravanja in mešanja, ki se rezultira v svojevrstnem slogu mehkih, melodičnih kompozicij, podkrepljenih s kontrastom nizkih in močnih linij ter dramatičnih twistov. Zvesta ostajata prepoznavanju momentuma in naključja, ki ju na podlagi opazovanja z budnim očesom pripelje do nepojmovanih, nadrealističnih zamisli. 

https://poptrsh.com/
 

Projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. //kons-platforma.org/