Ivan Martinka (SK), Mária Danadová (SK)

Umetna inteligenca na lutkovnem odru

Predstavitvena delavnica

Na sporedu

01.06.2022, sreda / 12:00 / Sodni stolp
Za zaključeno skupino

Delavnica traja 1 uro 30 minut.

Delavnica poteka v angleščini s tolmačenjem v slovenski jezik.

Vodji delavnice Ivan Martinka, Mária Danadová


Teoretična delavnica o uporabi animatronskih principov na lutkovnem odru je razdeljena na tri dele, in sicer na kratki zgodovinski prelet principov animatronike, ki se uporabljajo na filmskem in gledališkem področju; drugi del obravnava perspektivo ustvarjalca – od dramaturgije do lutke ter animacije kot glavnega reprezentanta obravnavane teme. Zadnji del delavnice vključuje predstavitev lutke Svetlonos, vse od njenega nastajanja do demonstracije v živo.

Ivan Martinka je slovaški lutkar, igralec, avtor in režiser. Leta 1995 je diplomiral iz lutkarstva na Akademiji scenskih umetnosti v Bratislavi. Dve sezoni je bil član Državnega lutkovnega gledališča v Bratislavi. Nastopal je tudi v Parizu in v Nemčiji v Pantomimskem gledališču Milana Sladka. Od leta 1996 je samostojni umetnik.

Mária Danadová je performerka, režiserka, pedagoginja, deluje tudi kot svetovalka za gib. Diplomirala je iz lutkarstva na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi in nadaljuje študij igre na Katedri za alternativno in lutkovno gledališče gledališke akademije DAMU v Pragi.

Umetna inteligenca na lutkovnem odru