Tracy Letts

Avgust v okrožju Osage

Mestno gledališče ljubljansko

Na sporedu

07.06.2022, torek / 20:00 / Stara dvorana /

Naslov izvirnika August: Osage Country
Premiera 4. november 2021, Veliki oder Mestno gledališče ljubljansko
Prva slovenska uprizoritev
Predstava traja 3 ure 30 minut in ima dva odmora.

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na odru Stare dvorane SNG Maribor.

Režiser Janusz Kica
Prevajalka Tina Mahkota
Dramaturginja Petra Pogorevc
Scenografinja Karin Fritz
Kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov
Lektorica Maja Cerar
Avtorica glasbene opreme Darja Hlavka Godina
Oblikovalec luči Andrej Koležnik
Oblikovalec zvoka Sašo Dragaš
Asistent režije Jure Srdinšek (študijsko)
Asistentki dramaturgije Manca Lipoglavšek, Ula Talija Pollak

Popevko Prostor za dva je za lik Malega Charlesa napisal Jernej Gašperin.

Zasedba
Beverly Weston Boris Kerč
Violet Weston, Bevova žena Judita Zidar
Barbara Fordham, Bevova in Violetina hči Jana Zupančič
Bill Fordham, njen mož Gregor Gruden
Jean Fordham, njuna hči Klara Kuk
Ivy Weston, Bevova in Violetina hči Tina Potočnik Vrhovnik
Karen Weston, Bevova in Violetina hči Tjaša Železnik
Mattie Fae Aiken, Violetina sestra Nataša Tič Ralijan
Charlie Aiken, Mattie Faejin mož Alojz Svete
Mali Charles Aiken, njun sin Jernej Gašperin, Filip Samobor
Johnna Monevata, hišna pomočnica Diana Kolenc k. g., Mojka Končar k. g.
Steve Heidebrecht, Karenin zaročenec Gaber K. Trseglav
Šerif Deon Gilbeau Tomo Tomšič

Na družinskem posestvu v Oklahomi se zaradi nenadnega izginotja očeta Beverlyja pri materi Violet zberejo njune tri hčerke, njihovi partnerji, otroci in drugi družinski člani. Začetek drame obvladuje temačna slutnja, ki se izkaže kot pravilna, saj Beverlyja najdejo utopljenega, vse pa kaže na to, da je naredil samomor. Medtem ko se člani družine vsak po svoje soočajo z izgubo, se pod streho nekoč skupnega doma odprejo številne rane. Med oblastniško materjo Violet, ki umira za rakom na grlu, poleg tega pa je odvisna od tablet in alkohola, ter hčerkami Barbaro, Ivy in Karen vladajo travmatični odnosi. Iz omar začnejo padati številni okostnjaki, izrečenih je veliko težkih besed, razkrite so mnoge zatajevane skrivnosti. Lettsova igra brez dlake na jeziku načenja tabuizirane teme, kot so odvisnost od drog in alkohola, disfunkcionalnost zakona, neozdravljiva bolezen, samomor in incest. Igro odlikujejo mojstrski dialogi in psihološko razplastene vloge, med katerimi še posebej izstopajo ženski liki. Ameriškemu dramatiku, scenaristu in igralcu Tracyju Lettsu je besedilo Avgust v okrožju Osage prineslo Pulitzerjevo nagrado in nagrado tony. Potem ko so besedilo leta 2007 krstno uprizorili v Chicagu ter ga kmalu zatem igrali tudi na Broadwayu in v Londonu, je ameriški režiser in producent John Wells leta 2013 posnel še film z zvezdniško zasedbo, v kateri so zablesteli Meryl Streep, Julia Roberts, Julianne Nicholson, Juliette Lewis, Sam Shepard, Benedict Cumberbatch in drugi.

Režijsko učinkovit ritem in prepričljiva igra krstno uprizoritev gradita v zgleden, estetsko atraktiven in navkljub trem uram trajanja nič dolgočasen izdelek, poln komičnih in tragičnih momentov.
Evelin Bizjak, SiGledal, 4. 11. 2021

O režiserju

Janusz Kica (1957) je diplomiral iz teatrologije na Jagiellonski univerzi v Krakovu leta 1981. Že med študijem je spoznal pomembne poljske režiserje in igralce ter se navdušil nad sodobnim evropskim avantgardnim gledališčem. V Kölnu, kamor se je odpravil po diplomi, je nadaljeval s študijem teatrologije in umetnostne zgodovine. Praktično delo v gledališčih je začel opravljati kot asistent režije (tudi pri Andrzeju Wajdi) in scenograf. Med letoma 1986 in 1989 je bil stalni asistent režije, kasneje pa hišni režiser v Wuppertaler Bühnen, katerega ime je v svet ponesla Pina Bausch. Ena od prvih samostojnih režij je bila uprizoritev Knjige o džungli v gledališču Wuppertal. V naslednjih letih je začel režirati v več nemških gledališčih v Karlsruheju, Bremerhavnu, Koblenzu in Mainzu, vabila pa so začela prihajati tudi iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Za svoje režije je prejel številne nagrade (za uprizoritve, kot so Kafkova Amerika, Shakespearovi Ukročena trmoglavka in Sen kresne noči, Barcove igre Življenje je sen idr.). Redno sodeluje z dunajskim gledališčem Theater in der Josefstadt, kjer je med drugimi režiral Grillparzerjevo Sapfo, Molnárjev Liliom, Hamptonova Nevarna razmerja idr. V gledališču v Mainzu je režiral Goldonijevo komedijo Sluga dveh gospodov, Glowackijevo komedijo Četrta sestra in Mannovo Čarobno goro. Na Hrvaškem je režiral Williamsovo dramo Noč iguane (Zagrebačko kazalište mladih, 2005), Dumaseve Tri mušketirje (Zagrebačko kazalište mladih, 1995), , Shakespearovo Dvanajsto noč ali Kar hočete (Zagrebačko kazalište mladih, 1992) idr. Med uspešnimi slovenskimi uprizoritvami velja omeniti tudi Ibsenovo dramo Peer Gynt (Drama SNG Maribor, 2009), dramo Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova (Drama SNG Maribor, 2013), komedijo Bog masakra Yasmine Reza (SNG Drama Ljubljana), Stephensovo dramo Tisti občutek padanja (Drama SNG Maribor, 2017), Millerjevo dramo Lov na čarovnice (Drama SNG Maribor, 2019) idr.

O producentu

Mestno gledališče ljubljansko (1949) je začelo delovati kot drugo dramsko gledališče Ljubljane, najprej na skromnem, majhnem odru s skupino zagretih igralcev in študentov Akademije za gledališče. Sčasoma je preraslo v moderno gledališko družino, ki danes šteje petintrideset stalnih in več kot štirideset gostujočih igralcev.

www.mgl.si
info@mgl.si

Avgust v okrožju Osage <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Avgust v okrožju Osage <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Avgust v okrožju Osage <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Avgust v okrožju Osage <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani
Avgust v okrožju Osage <em>Foto: Peter Giodani</em>
Foto: Peter Giodani