Heiner Müller

Cement

SNG Drama Ljubljana

Na sporedu

06.06.2022, ponedeljek / 20:30 / Stara dvorana /

Naslov izvirnika Zement
Premiera 26. marec 2021 na spletu, 13. november 2021 SNG Drama Ljubljana
Predstava traja 1 uro in 40 minut ter nima odmora. 

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na odru Stare dvorane SNG Maribor.

Režiser Sebastijan Horvat
Avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković
Prevajalka Mojca Kranjc
Scenograf in avtor videa Igor Vasiljev
Kostumografinja Belinda Radulović
Skladatelj Drago Ivanuša
Oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek
Lektorica Tatjana Stanič
Asistentka režije Nina Ramšak Marković

Zasedba
Daša Čumalova Nataša Barbara Gračner 
Gleb Čumalov Marko Mandić 
Badjin Igor Samobor 
Motja Vanja Plut 
Oficir Nejc Cijan Garlatti 
Prvi kozak Gorazd Logar 
Drugi kozak Timon Šturbej 
Herakles II ali Hidra (glas) Drago Ivanuša
 

Uprizoritev drame Cement Heinerja Müllerja je nastala v okviru mednarodno odmevne trilogije, ki sta jo v Zagrebu, Ljubljani in Beogradu po tem znamenitem delu zasnovala režiser Sebastijan Horvat ter avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković. Vsak izmed delov trilogije tematizira drugi vidik drame: uprizoritev v izvedbi ljubljanske Drame se osredotoča na intimno zgodbo protagonistov Gleba in Daše. Gleb Čumalov se po nekaj letih državljanske vojne po oktobrski revoluciji vrne domov in se znajde v tovarni cementa, ki kljub visokoletečim revolucionarnim maksimam sameva prazna in nedelujoča. Njegov prihod pomeni tudi vrnitev k ženi in otroku, toda soproga mu ne vrača objemov in poljubov. Njena ljubezen je zdaj Revolucija, njeno telo in srce sta zapečatena, njun otrok pa zaradi lakote kmalu umre. Glebov cilj je od tega trenutka dvojen: prepričati novo oblast, da lahko ljudje, delavci sami ponovno usposobijo tovarno, da deluje in proizvaja še več in bolje kot prej, ter znova osvojiti ženino srce. Ves zunanji družbeni konflikt panoramskih razsežnosti se zgosti med Glebom in Dašo, pri tem pa smo priča eksploziji komunistične revolucije, identitetnim in spolnim politikam, razrednemu boju, feminizmu, zgodovinskemu opolnomočenju in ekonomski emancipaciji na prizorišču zakonske spalnice in kuhinje. 

   

Pošastni čas, ko starega ni več, novo pa se še ne zmore roditi, se zažira tudi v najgloblje kotičke medčloveških odnosov, kar postavitev Cementa v režiji Sebastijana Horvata še dodatno izostri /…/ naj gre za epizodne vloge, kot so lokavi partijski mogotec Badjin (Igor Samobor), robata soseda Motja (Vanja Plut) in zlovešči oficir (Nejc Cijan Garlatti), ali pa osrednja lika, v katerih Gračnerjeva in Mandić z natančnim odmerjanjem izraznih sredstev luščita plasti njunih eksistenc. 
Gregor Butala, Dnevnik, 31. marec 2021

O režiserju

Sebastijan Horvat (1971) je eden mednarodno najbolj priznanih in najbolj ustvarjalnih slovenskih gledaliških režiserjev. Kot študent legendarnega režiserja in profesorja Dušana Jovanovića je leta 1998 diplomiral iz gledališke režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, kjer od leta 2005 predava gledališko režijo. Horvat je v svoji bogati karieri režiral uprizoritve v vseh poklicnih gledališčih v Sloveniji in mnogih gledališčih v tujini. Za svoje gledališko ustvarjanje je prejel številne pomembne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada, nagrado Montblanc za mlade režiserje na Salzburškem festivalu (Salzburg Festspiele), Borštnikovo nagrado za režijo, grand prix in Šeligovo nagrado na Tednu slovenske drame, grand prix Mire Trailović za najboljšo predstavo in nagrado časnika Politika za režijo na festivalu Bitef v Beogradu. Je eden od ustanoviteljev neodvisnega gledališkega inštituta E.P.I. center.

O producentu

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je najstarejše in osrednje slovensko gledališče z največjim in mednarodno prepoznavnim stalnim igralskim ansamblom, ki ga sestavlja 44 igralk in igralcev. Drama na repertoar uvršča tako klasične kot sodobne in eksperimentalne gledališke uprizoritve. 
www.drama.si
info@drama.si

 

 

Cement <em>Foto: Peter Uhan</em>
Cement Foto: Peter Uhan
Cement <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Cement <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Cement <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Cement <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Cement <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan