Toon Tellegen

Čriček in temačni občutek

SNG Nova Gorica

Na sporedu

05.06.2022, nedelja / 20:30 / Tribuna na Velikem odru /

Naslov izvirnika De genezing van de krekel
Premiera 7. oktober 2021, SNG Nova Gorica
Prva slovenska uprizoritev
Predstava traja 1 uro in 30 min ter nima odmora.

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na odru Velike dvorane SNG Maribor.

Režiserka Ivana Djilas
Dramaturg Marko Bratuš
Prevajalci Staša Pavlović, Mateja Seliškar Kenda, Marko Bratuš
Avtorja priredbe besedila Ivana Djilas, Marko Bratuš
Lektorica Anja Pišot
Avtor songov Boštjan Gombač
Skladatelji Boštjan Gombač, Joži Šalej, Murat
Korepetitor Joži Šalej
Scenografinja Sara Slivnik
Kostumografinja Jelena Proković
Koreografinja Maša Kagao Knez
Strokovna sodelavka Špela Oblak
Oblikovalka videa Vesna Krebs
Oblikovalec svetlobe Igor Remeta
Oblikovalec zvoka Matej Čelik
Scenski slikar Vasja Kokelj
Asistentka kostumografije Katarina Šavs

Zasedba
Slon Ana Facchini
Kresnička Patrizia Jurinčič Finžgar
Čriček Matija Rupel
Jež Žiga Saksida
Veverička Urška Taufer
Mravljinec Andrej Zalesjak
Glasbenika Joži Šalej, Murat

Zgodba o temačnem občutku v čričkovi glavi je del knjižnega cikla nizozemskega avtorja Toona Tellegena, ki govori o življenju gozdnih živali. Živali iz zgodb, ki naj bi jih avtor spisal v njihovem avtentičnem okolju, torej v gozdu, bralstvu ponujajo lepa, modra, nepretenciozna in inteligentna razmišljanja o smislu življenja, izhajajoč iz posebnih okoliščin in duševnih stanj. Čriček se sooča z občutkom depresije, Jež se bori s strahom pred obiski, Slon ima neustavljivo željo po plezanju na drevesa, Veverica je tako zaposlena z vsem okrog sebe, da pozablja nase, vsevedni Mravljinec se sprašuje o smislu vsega, kar leze in gre, Kresnička pa si samo želi, da bi enkrat zasijala. Tellegen je že pred desetletji, ko so zgodbe začele nastajati, v svoji daljnosežni lucidnosti zaznal, da se svet vedno bolj vrti v neko čudno smer in da se je nad prebivalce gozda spustil temačen občutek, podoben tistemu, ki se je v preteklem letu in pol spustil nad vse nas. Pod krinko mladinske forme, ki jo je režiserka Ivana Djilas v kontekstu uprizoritvenega koncepta zakodirala v smer družinskega glasbeno-vizualnega spektakla, je Tellegen napisal filozofska dela za odrasle – in seveda tudi za otroke, kajti v resnici vsi razumemo sporočila teh zgodb, vsak na svoj način.

Že sama scenska postavitev /.../ nam prikliče v misli čas, ko nas je epidemija covida-19 prisilila med štiri domače stene /.../. Tudi v globino naše duše se je takrat naselil neki čudni, "mračni" občutek /... /.

Iva Koršič, Novi glas

O režiserki

Ivana Djilas (1976) je na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu diplomirala iz gledališke in radijske režije, leta 2007 pa je zaključila podiplomski študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Sedaj pripravlja doktorat na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer Edukacijske vede, in deluje kot samozaposlena v kulturi. Režirala je več kot šestdeset žanrsko različnih predstav za odrasle in otroke v različnih slovenskih gledališčih. V svojih produkcijah velikokrat prepleta gledališke in glasbene elemente, zanima jo tudi transformiranje enega medija v drugega. Tema njenega magisterija Vizualizacija romana – alternativni pristop k uprizarjanju romana v gledališču se navezuje na uprizoritev knjige Šolski zvezek Agote Kristof, ki so ji sledile še druge uprizoritve dramatizacij romanov, slikanic, kolumn, poezije in znanstvenih esejev. Piše tudi kolumne in članke za različne revije. Njen romaneskni prvenec Hiša je bil nominiran za kresnikovo nagrado.

O producentu

SNG Nova Gorica je naslednik Primorskega dramskega gledališča, ustanovljenega 1969. Leta 1994 je bila zgrajena nova gledališča hiša, leta2011 je bil dodan še mali oder. Leta 2004 se je gledališče preimenovalo v Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, saj je postalo institucija nacionalnega pomena, ki je v celoti financirana s strani države.

www.sng-ng.si
info@sng-ng.si
 
 

Čriček in temačni občutek <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Čriček in temačni občutek <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Čriček in temačni občutek <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Čriček in temačni občutek <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Čriček in temačni občutek <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan