Sławomir Mrożek

Emigranta

SNG Drama Ljubljana

Na sporedu

05.06.2022, nedelja / 18:30 / Mali oder

Razprodano

Naslov izvirnika Emigranci
Premiera 13. oktober 2021, SNG Drama Ljubljana
Predstava traja 1 uro in 30 minut ter nima odmora. 

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na Malem odru SNG Maribor.

Režiserka Nina Ramšak Marković
Prevajalec Uroš Kraigher
Redaktorica prevoda Darja Dominkuš
Dramaturg Milan Ramšak Marković
Scenograf Igor Vasiljev
Kostumografinja Ana Janc
Skladatelj Luka Ipavec
Lektorica Klasja Kovačič
Oblikovalka luči Mojca Sarjaš

Zasedba
AA Nejc Cijan Garlatti
XX Marko Mandić

Enodejanka Emigranta Sławomirja Mrożka je zgodba, ki se odvija na novoletno noč v življenju dveh migrantov – intelektualca (političnega in ideološkega disidenta) in fizičnega delavca (ekonomskega migranta). V njunem dialogu se soočita dva radikalno različna pogleda na svet, kar vodi v popolno osamo protagonistov, ki povrh vsega ostaneta oropana lastne iluzije o srečnemu koncu. Drama, ki temelji na Mrožkovi avtobiografski izkušnji, je izjemno duhovito in mojstrsko napisana. Lika se drug do drugega obnašata kot parazita, ki skozi mehanizem razreševanja nenehnih konfliktov vseeno uspeta doseči stanje simbioze, saj sta s perspektive drugega (torej novega okolja) še vedno pripadnika iste skupnosti. Oba sta izločena iz družbe, kar jima daje isto simbolno vrednost. Nosita vlogo družbenih zajedavcev, odpadnikov, migrantov; prav v teh najnižjih plasteh socialne vertikale pa se komični žanr zelo dobro znajde. Komedija, ki uporablja banalnosti konkretnih teles v točno določenih dejanjih, omogoča jasno in obenem kompleksno branje na dveh ravneh, konkretni in abstraktni, pri tem pa stvarno dogajanje ne ostane zgolj metaforično, temveč se v njem razkriva velik politični in emancipacijski potencial.

Kako se je mogoče izogniti političnim aluzijam na migrantsko krizo, današnjim, že malce utrujajočim, zlorabljanim interpretacijam drugosti in pri tem ostati aktualen? Režija se je obvarovala teznosti, pretirane idejnosti in podčrtala tragikomičnost mnogoplastnega odnosa med dvema diametralno nasprotnima osebkoma, ki ju vežejo izobčenost, izrinjenost in deziluzija. Odnos med protagonistoma je kompleksen in kar je najbolj mrožkovsko inteligentno izpostavljeno tudi v uprizoritvi, je poseben obešenjaški humor, ki ga v enem od prizorov režiserka privede do groteskne drastike v gestiki in mimiki z rekviziti /…/
Melita Forstnerič Hajnšek, Večer, 28. oktober 2021

O režiserki

Nina Ramšak Marković je leta 2016 diplomirala iz gledališke in radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Za diplomsko uprizoritev Hiša Bernarde Alba Federica Garcíe Lorce (premiera v Stari pošti), ki jo je ustvarila pod mentorstvom rednega profesorja Matjaža Zupančiča, je prejela akademijsko Prešernovo nagrado za režijo. Leta 2019 je zaključila magistrski študij z uprizoritvijo Dan po v Slovenskem mladinskem gledališču pod mentorstvom Janeza Janše in profesorja Jerneja Lorencija. Je ustanovna članica revije gledaliških in filmskih ustvarjalcev Adept, pri kateri je uredniško sodelovala med letoma 2014 in 2019. Od leta 2020 je direktorica zavoda Melara, ki je v letu 2021/2022 začel ustvarjati lastno produkcijo (Najraje bi se vdrla v zemljo, Predsednice). Deluje tako v institucionalnih gledališčih (Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Slovensko mladinsko gledališče) kot na neodvisni sceni (Gledališče Glej, Bunker, Moment Maribor, Mini teater), kjer redno sodeluje s skupino Mismo Nismo.
 

O producentu

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je najstarejše in osrednje slovensko gledališče z največjim in mednarodno prepoznavnim stalnim igralskim ansamblom, ki ga sestavlja 44 igralk in igralcev. Drama na repertoar uvršča tako klasične kot sodobne in eksperimentalne gledališke uprizoritve. 
www.drama.si
info@drama.si
 
Emigranta <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Emigranta <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Emigranta <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Emigranta <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Emigranta <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan