Lina Akif, Maša Grošelj, Varja Hrvatin, Vid Merlak in Mia Skrbinac

Najraje bi se udrla v zemljo

Zavod Melara

Na sporedu

10.06.2022, petek / 18:00 / Mali oder

Premiera 2. april 2021, Ljubljana
Prva slovenska uprizoritev

Predstava traja 1 uro 30 minut in nima odmora.

Poteka v zasebni Facebook skupini. Za udeležbo in ogled ni treba kupiti vstopnice, nujna pa sta facebook profil (natančna navodila tukaj) in prijava na elektronski naslov info@borstnikovo.si. Po prijavi prejmete navodila za udeležbo in povezavo do zaprte facebook skupine. Omogočen je tudi brezplačen ogled na lastnih telefonih ali računalnikih (s slušalkami) v udobju Malega odra SNG Maribor, kjer bo dogodku sledil pogovor z ustvarjalci.
 

Avtorica koncepta in scenarija Varja Hrvatin 
Avtorji Lina Akif, Maša Grošelj, Varja Hrvatin, Vid Merlak, Mia Skrbinac
Oblikovalec videa in glasbe Vid Merlak 

Zasedba
Lina Akif
Maša Grošelj 

Najraje bi se udrla v zemljo je interaktivni uprizoritveni eksperiment, ki skozi dramaturgijo internetnih platform dekodira uprizoritveni potencial socialnih omrežij. Skozi formo vzpostavljanja gledališkega prostora in časa znotraj facebook skupine kot polja virtualne skupnosti se uprizoritev posveča raziskovanju socialnih omrežij kot strategij pobega, iskanja pripadnosti ter polja aktivne družbene vključenosti. Igralki se skozi igro izzivov in nalog preizkušata v različnih internetnih formatih, vse od instagram zgodb, tiktok izzivov, do tutorialov in vlogov, s katerimi tako rekoč utelesita pozicijo sodobnih "influencerjev". Gledalci kot člani facebook skupnosti in kot aktivni soigralci sodelujejo v tekmovanju za mesto ambasadorke fiktivnega kozmetičnega podjetja LalaLush, pri tem pa s svojimi všečki in komentarji vrednotijo vsebine obeh igralk ter posledično vplivajo na potek in razplet igre. Igra, ki postaja čedalje bolj emocionalno zahtevna in intimna, odstira tesnobo, strahove in negotovosti kot glavno kolateralno škodo izpraznjenosti spletnih reprezentacij ter hkrati razpira vprašanje, kako daleč smo pripravljeni iti v bitki za potrditev. Če so socialna omrežja igra, ki jo moramo igrati, da lahko obstajamo, kako lahko potem iz te borbe izidemo kot zmagovalci?

Je eden od prvih performativnih projektov pri nas, ki obravnava problem izgube temeljnega pogoja gledališkega in širše performativnega ustvarjanja, skupnega kraja dogajanja ter hkratne prisotnosti ustvarjalne ekipe in občinstva.
Anja Radaljac, Delo, 7. april 2021

O režiserki

Varja Hrvatin (1993) je dramaturginja, dramatičarka, piše za različne strokovne publikacije in platformo Neodvisni, je soorganizatorka Festivala dramske pisave Vzkrik! ter urednica oddaje Teritorij teatra na Radiu Študent. Njena dramska besedila so objavljena v revijah Adept, Dialogi, Literatura, Sodobnost, Maska in November. Njeno dramsko besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov je bilo uprizorjeno v režiji Eve Kokalj ter uvrščeno v spremljevalni program 54. Festivala Borštnikovo srečanje in 50. Tedna slovenske drame. Na slednjem je prejela nagrado za najboljšo mlado dramatičarko ter s Prešernovim gledališčem Kranj kot avtorica sodelovala pri projektu Monologi s kavča. Kot dramaturginja je sodelovala pri projektih Zavoda Emanat in Vie Negative. Leta 2021 je uprizorila svoja prva avtorska projekta Najraje bi se udrla v zemljo in Zelda. Slednji je bil uvrščen v spremljevalni program 52. Tedna slovenske drame.

O producentu

Zavod Melara je zavod za kulturno in umetniško produkcijo. Ustanovljen je leta 2020 in trenutno deluje predvsem na področju uprizoritvenih umetnosti in intermedijske raziskave novih medijev. S svojim delovanjem poskuša premostiti vrzeli med navidez različnimi segmenti uprizoritvenih umetnosti. 
www.melara.si/ 
zavod.melara@gmail.com

Najraje bi se udrla v zemljo
Najraje bi se udrla v zemljo
Najraje bi se udrla v zemljo
Najraje bi se udrla v zemljo
Najraje bi se udrla v zemljo

Prenesi datoteke