Wajdi Mouawad

Požigi

SNG Drama Ljubljana

Na sporedu

02.06.2022, četrtek / 18:00 / Stara dvorana /

Naslov izvirnika Incendies
Premiera 4. september 2020, Veliki oder SNG Drama Ljubljana
Prva slovenska uprizoritev
Predstava traja 5 ur in ima dva odmora. 

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci v medetaži SNG Maribor.

Režiserka Nina Rajić Kranjac
Prevajalka Eva Mahkovic
Dramaturg Tibor Hrs Pandur
Scenografinja Urša Vidic
Kostumografinja Marina Sremac
Skladatelj Branko Rožman
Koreografinja Tanja Zgonc
Oblikovalec svetlobe Borut Bučinel
Lektorica Tatjana Stanič
Asistent režije (študijsko) Jaka Smerkolj Simoneti
Asistentka scenografije Sara Slivnik
 

Zasedba
Naval Pia Zemljič
Jeanne Nataša Keser
Simon Nejc Cijan Garlatti
Hermile Lebel Branko Šturbej
Antoine Timon Šturbej
Savda Tina Vrbnjak/Nina Valič
Nihad Marko Mandić/Benjamin Krnetić
Ralph Boris Mihalj
Vahab Benjamin Krnetić
Džihan Nataša Keser
Elham Tina Vrbnjak
Nazira Nina Valič
Zdravnik Rok Vihar
Abdesamad Tina Vrbnjak
Prvi vojak Benjamin Krnetić
Drugi vojak Timon Šturbej
Mansur, vodič po zaporu Zvone Hribar
Hišnik Boris Mihalj
Malak Rok Vihar
Fotograf Zvone Hribar
Šamsedin Janez Škof

Mouawadova sodobna tragedija Požigi se osredotoča na zgodbo treh oseb: enigmatične Naval in njenih otrok, dvojčkov Simona in Jeanne. Harmonijo njihovega sobivanja prekine Navalina nenadna izguba volje do življenja, ki jo spremlja odločitev za popolni in dosmrtni molk, brez vsakršnega pojasnila motiva. V oporoki odrasli hčeri in sinu zapusti nalogi: Simon mora najti njunega očeta, za katerega sta mislila, da je mrtev, Jeanne pa brata, za katerega nista vedela, da ga sploh imata. Sledi dolgo potovanje do krajev njihovega izvora, polno težkih vprašanj in potlačenih skrivnosti, ki korenito preobrazi Simonovo in Jeannino identiteto. Uprizoritev Požigi odpira univerzalna vprašanja in zajema celoten spekter, ki ga ima vojna na psihosocialno stanje družbe. Preizprašuje možnost sprave in ponovne vzpostavitve človeške skupnosti po nasilju in grozodejstvih neokolonialnih vojn, obenem pa razgrinja simptom potvarjanja preteklosti in molka, ki je v marsičem vodilna nit uprizoritve. Predstava izpostavlja ključna vprašanja, o čem in v imenu česa kot družba in posamezniki nenehno molčimo ter kaj se zgodi tistim, ki se opogumijo in ta molk prelomijo v imenu višjega cilja ali obljube. Prebijajoč se skozi brutalno večplastnost zamolčane družinske preteklosti, Požigi raziskujejo možnost ljubezni kot preseganja travm sovraštva in groze.

Uprizoritev libanonsko-kanadskega avtorja Wajdija Mouawada Požigi je gotovo prelomna predstava. Režiserka Nina Rajić Kranjac je v samosvojem odrskem jeziku naslikala veličastno fresko civilizacije, v kateri začutimo vse nevralgične točke družbe, od begunske problematike, zatiranja žensk, neptretrganega kroga sovraštva in nasilja do vojnih zločinov./.../ Kako ostati človek v nečloveških okoliščinah? /.../ Najbrž samo v teatru lahko s pomočjo igralske umetnosti vstopiš pod kožo lika in tako močno doživljaš grozo, lepoto in strast, da te vsak prizor fizično boli. Kot boli igralce, ki so naselili like, ki jih je ustvaril Mouawad. Najbrž zato, ker jih je dobro poznal.
Vesna Milek, Delo, 26. september 2020

O režiserki

Nina Rajić Kranjac (1991) je ena najprodornejših gledaliških režiserk in vsestranskih ustvarjalk mlajše generacije. Po zaključeni mednarodni maturi na II. gimnaziji Maribor in študiju solopetja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor je leta 2014 zaključila študij gledališke in radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom profesorja Tomija Janežiča tudi magistrirala iz gledališke režije (2017). Do sedaj je režirala v skoraj vseh slovenskih institucionalnih gledališčih in na neodvisni sceni. Že med študijem je prejela več nagrad: za uprizoritev Tri sestre (2012) študentsko nagrado za najboljšo produkcijo v celoti, za uprizoritev drame 1981 Simone Semenič prvo nagrado za najboljšo produkcijo na Mednarodnem festivalu dramskih umetnosti v Zagrebu in Šeligovo nagrado za najboljšo slovensko uprizoritev na Tednu slovenske drame, za režijo 1981 in igralski avtorski projekt po motivih Bertolta Brechta ZDAJ letim! pa akademijsko Prešernovo nagrado za režijo. Za uprizoritev Zborovanje ptic (Gledališče Glej, 2015) je na Mednarodnem gledališkem festivalu Mess v Sarajevu osvojila nagrado Jurislava Korenića za najboljšo mlado režiserko in študentsko Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Za uprizoritev Naš razred (Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj in Mini teater) je prejela Borštnikovo nagrado za režijo (2018). V svojih režijskih delih je nastopila tudi v vlogi igralke, nazadnje je kot performerka in režiserka delovala v uprizoritvi Solo (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana, 2021).

O producentu

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je najstarejše in osrednje slovensko gledališče z največjim in mednarodno prepoznavnim stalnim igralskim ansamblom, ki ga sestavlja 44 igralk in igralcev. Drama na repertoar uvršča tako klasične kot sodobne in eksperimentalne gledališke uprizoritve. 
www.drama.si
info@drama.si

Požigi <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Požigi <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Požigi <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Požigi <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan
Požigi <em>Foto: Peter Uhan</em>
Foto: Peter Uhan