William Shakespeare

Romeo in Julija

Drama SNG Maribor

Na sporedu

10.06.2022, petek / 20:00 / Stara dvorana /

Naslov izvirnika Romeo and Juliet
Premiera 22. januar 2021, Stara dvorana SNG Maribor
Predstava traja 3 ure in ima en odmor. 

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na Stare dvorane SNG Maribor.

Režiser Aleksandar Popovski
Dramaturginja Nina Kuclar Stiković
Prevajalec Srečko Fišer
Avtorja priredbe Aleksandar Popovski in Nina Kuclar Stiković
Scenograf Sven Jonke (NUMEN)
Kostumografinja Jelena Proković
Skladatelj Marjan Nečak
Lektorica Mojca Marič
Koreograf Žigan Krajnčan
Oblikovalec svetlobe Aleksandar Popovski
Asistent režije Luka Marcen
Asistentka kostumografije Nina Čehovin
Asistent scenografije Matic Gselman

Zasedba
Julija Julija Klavžar
Romeo Žan Koprivnik
Pestunja Ksenija Mišič
Pater Lorenzo Vladimir Vlaškalić
Capulet Kristijan Ostanek
Capuletova Maša Žilavec
Tybalt Matevž Biber
Paris Vojko Belšak
Monteg Nejc Ropret
Montegova Mojca Simonič
Benvolio Petja Labović
Mercutio Blaž Dolenc
Knez Davor Herga
Eva Kraš
Mateja Pucko
Mirjana Šajinović

Bržkone najslavnejša ljubezenska zgodba vseh časov, Shakespearova tragedija Romeo in Julija (1593), je še danes ena izmed največkrat uprizorjenih tragedij velikega angleškega barda. Družba, ki jo vsaka na svojih okopih predstavljata njuni s sovraštvom prepojeni družini, Montegi in Capuleti, narekuje usodo mladih zaljubljencev. "Starodavno sovraštvo in mlada ljubezen. Naše polnilo so nasprotja. Ne le v konfliktu, temveč tudi v besedi, misli in v dramskem dogajanju. Po uličnem pretepu se zgodi zabava. Skrivni poroki sledi dvojni umor. Po obsodbi o izgnanstvu se vseeno zgodi poročna noč. Priprave na poročno slavje se sprevržejo v pogreb. Pobeg k ljubezni in upanje na srečni konec pa prepreči nesporazum, ki vodi v dvojni samomor. Svet nasprotij oziroma narobe svet. Nenehno pričakovanje nepričakovanih informacij," je vsebino tragedije povzela dramaturginja Nina Kuclar Stiković. Režiser uprizoritve Aleksandar Popovski pri tem dodaja, da ga je fascinirala predvsem moč dekleta, ki se odloči, da gre v objem ljubezni skozi smrt in nazaj. Prav zato se mu je zdelo pomembno, da zgodbo prikaže skozi njene oči: "V svetu, polnem nasilja in strahu, sem se počutil kot ta nežni par, ki se trudi ohraniti edino stvar, ki ju zanima. Lepoto."

 "Popovski zna to sovraštvo predstaviti v vsej intenzivnosti in silovitosti, hkrati pa ga s karikiranjem osmeši in degradira. Z današnjim časom dogajanje poveže tudi z vulgarnim jezikom, preklinjanjem in psovkami, kar sovraštvu odvzame še zadnje sledove namišljenih trdnih principov ter ga dodatno banalizira."
Peter Rak, Delo,16. 2. 2021

O režiserju

Aleksandar Popovski (1969) je diplomiral iz gledališke in filmske režije na Univerzi sv. Cirila in Metoda v Skopju. Na prelomu tisočletja se je njegova gledališka pot začela iz rodne Makedonije odpirati proti Hrvaški, Srbiji in Sloveniji. V sezoni 2000/2001 je v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor režiral svojo prvo slovensko uprizoritev Don Kihot, nato so se mu odprla vrata v domala vsa druga slovenska in druga gledališča v Turčiji, Grčiji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Združenem kraljestvu, Švedski, Danski idr. Za svoje delo je bil nagrajen s številnimi gledališkimi nagradami in priznanji. S sezono 2018/2019 postal umetniški direktor Drame SNG Maribor. S svojo gledališko estetiko je vtisnil močan pečat, prav slovenski gledališki umetniki pa so zanj velika spodbuda ter navdih pri ustvarjanju.

O producentu

Slovensko narodno gledališče Maribor je največja kulturna in umetniška institucija v Sloveniji, ki pod eno streho združuje Dramo, Opero, Balet in Festival Borštnikovo srečanje. Vse od prve uprizoritve v slovenskem jeziku leta 1919, je imelo mariborsko gledališče velikansko umetniško in politično vlogo. Ohranja in razvija slovensko nacionalno identiteto in deluje kot pomemben steber slovenskega jezika. V svoji stoletni zgodovini je gledališče zaznamovalo ne samo mesto in njegovo okolico, ampak tudi celotno državo. Kot edino tovrstno profesionalno gledališče v Mariboru izpolnjuje povpraševanja različnih gledaliških občinstev. Še več, Drama mora zadovoljiti okuse in pričakovanja ljudi iz različnih socialnih in izobrazbenih struktur. Kljub temu, da Drama s svojim programom nagovarja tudi zelo specifične obiskovalce, je v glavnem fokusirana na širše občinstvo, predvsem na abonente. Vsako sezono Drama premierno uprizori šest do osem premier klasičnih in sodobnih dramskih besedil slovenskih in tujih avtorjev. 

www.sng-mb.si
sng.maribor@sng-mb.si

Romeo in Julija <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Foto: Damjan Švarc
Romeo in Julija <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Foto: Damjan Švarc
Romeo in Julija <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Foto: Damjan Švarc
Romeo in Julija <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Foto: Damjan Švarc
Romeo in Julija <em>Foto: Damjan Švarc</em>
Foto: Damjan Švarc