Avtorski projekt

Slaba družba

Nova pošta (Maska in Slovensko mladinsko gledališče), Moment

Na sporedu

05.06.2022, nedelja / 20:00 / Intimni oder GT22 /
06.06.2022, ponedeljek / 18:00 / Intimni oder GT22 /

Premiera 28. decembra 2020, Nova pošta
Prva slovenska uprizoritev
Predstava traja 1 uro in 30 minut ter nima odmora.

Predstavi, v ponedeljek, 6. 6. 2022, sledi pogovor z ustvarjalci na odru GT22.

Režiser, scenograf in kostumograf Vito Weis
Svetovalec za režijo Žiga Divjak
Svetovalka za gib Nina Pertot Weis
Svetovalec za glasbo in oblikovanje zvoka Tomaž Grom
Svetovalci za dramaturgijo in asistenti pri zasnovi koncepta Žiga Divjak, Nina Pertot Weis, Tomaž Grom
Oblikovalca luči Vito Weis, Igor Remeta
Vodja tehnike Igor Remeta
Producentki Tina Dobnik (Nova pošta), Nika Bezeljak (Moment)

Zasedba
Vito Weis

Vito Weis, ena najbolj samosvojih igralskih prezenc, ki brezkompromisno stopa pred občinstvo, je tokrat udaril s samostojnim avtorskim prvencem, a ga je pri snovanju presenetila pandemija koronavirusa ter porušila vse zamisli in nastavke. Še posebej sta bila na udaru avtorjev ustvarjalni (ne)mir in pristop, saj je pandemija do temeljev zamajala prav vsa pravila človekovega delovanja, tudi umetniškega, obenem pa razprla nova, neznana obzorja in možnost za drugačne premisleke. Z izolacijo je prinesla tudi močno psihično negotovost in … novo družbo. Kar naenkrat smo ostali sami – s seboj. Slaba družba je čisti odlitek duha časa, ki krvavo potrebuje gledalce. Odlitek, oluščen besed in malone vseh odrskih iluzij, a vendarle polnokrvna gledališka izkušnja; odlitek, ki se gledalcu ne vsiljuje, a mu ponudi "mnogobarvno" sopostavitev in panoramo gledaliških slik, s katerimi se avtor dotakne številnih žgočih vprašanj trenutka, ki ga živimo, začinjenih z glasbo iz nekih drugih časov, neke druge epidemije.

"... izrečena ni niti ena beseda, vse, kar je, je gola prisotnost predmetov in telesa v prostoru, ki se postopno prepletejo v nizu odrskih podob, "dejanj" in kompozicij, za katere se dozdeva, da so zgnetene zlasti okoli enega vprašanja – kako malo je dovolj, da nastane gledališki prizor? Toda ravno ta "pomenska" razprtost obenem zahteva dejaven pogled, interpretativni "vložek", ki osmisli tudi gledalčevo navzočnost."
Gregor Butala, Dnevnik, 15.5.2021

O režiserju

Vito Weis (1986) je leta 2013 diplomiral iz igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Ustvarja na področjih dramskega gledališča, plesa, fizičnega gledališča in sodobnih scenskih umetnosti. Za svoje delo je prejel več nagrad: leta 2018 Borštnikovo nagrado za igro v predstavi Heroj 2.0 (r. Uroš Kaurin, Vito Weis, Moment Maribor in Zavod EN-KNAP, 2018), leta 2015 Borštnikovo nagrado za mladega igralca za vlogi Léona in Rodolpha v predstavi Gospa Bovary (r. Yulia Roschina, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, 2015) in leta 2016 nagrado zlati lev za igralske stvaritve v predstavah Gospa Bovary, Brez solz za pedre (r. Alen Jelen, Cankarjev dom Ljubljana in Gledališče ŠKUC, 2015) ter Heroj 1.0 (r. Uroš Kaurin, Vito Weis, Slovensko mladinsko gledališče in Moment Maribor, 2014).

O producentih

Zgodba Mladinskega se je začela l. 1955 in dosegla enega vrhuncev l. 2008 s prejemom naslova Evropski ambasador kulture, ki ga je gledališču podelila Evropska komisija. V novih projektih se ukvarjajo z beleženjem simptomov družbe, ki jih prikažejo z ustreznimi performativnimi postopki, pri čemer javni prostor postaja enakopravni prostor uprizoritve.

www.mladinsko.com 
info@mladinsko-gl.si

 

Maska je nevladna organizacija z razvejano umetniško, založniško in izobraževalno dejavnostjo, ki se je na domači in mednarodni umetniški sceni utrdila kot ena redkih organizacij, ki hkrati afirmira teoretsko in umetniško ustvarjalnost. Maska je skozi zgodovino pokazala ne samo, da skrbi za založništvo in produkcijo tako scenskih, kakor tudi interdisciplinarnih in vizualnih del, ter ne le da izobražuje in raziskuje, temveč nemalokrat s svojimi vsebinami in dogodki neposredno zareže v kulturni in politični prostor znotraj katerega deluje.

www.maska.si
info@maska.si

 

Moment je organizacija za produkcijo neodvisnih uprizoritvenih umetnosti. Stremimo k temu, da se s sodobnimi uprizoritvenimi praksami srečuje čim več ljudi, da jih spoznavajo in se z njimi kritično soočajo. Naše osnovne dejavnosti so redna produkcija in postprodukcija predstav, organizacija in izvedba izobraževanj ter produkcija bienalnega Mednarodnega festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi/Crossings. V Mariboru vodimo prizorišče Intimni oder, ki je del interdistiplinarnega prostora GT22. 

www.moment.si
info@moment.si

Slaba družba <em>Foto: Nada Žgank</em>
Foto: Nada Žgank
Slaba družba <em>Foto: Nada Žgank</em>
Foto: Nada Žgank
Slaba družba <em>Foto: Nada Žgank</em>
Foto: Nada Žgank
Slaba družba <em>Foto: Nada Žgank</em>
Foto: Nada Žgank
Slaba družba <em>Foto: Nada Žgank</em>
Foto: Nada Žgank