Avtorski projekt

Vročina

Slovensko mladinsko gledališče, steirischer herbst 21', Maska Ljubljana

Na sporedu

07.06.2022, torek / 18:00 / Tribuna na Velikem odru /

Premiera 24. september 2021, Orpheum Graz
Predstava traja 1 uro 45 minut in nima odmora. 

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci na odru Velike dvorane SNG Maribor.

Režiser Žiga Divjak
Dramaturg Goran Injac
Avtorji besedila Žiga Divjak in igralci
Scenograf Igor Vasiljev
Kostumografinja Tina Pavlović
Skladatelj in oblikovalec zvoka Blaž Gracar
Strokovni sodelavec Andreas Malm
Asistentka pri raziskavi Maja Ava Žiberna
Oblikovalec svetlobe David Orešič
Prevajalka slovenskih in bosanskih odlomkov v angleščino Barbara Skubic
Prevajalka v slovenščino Tina Malič
Lektorici  Aleksandra Žerjav (angleščina), Mateja Dermelj (slovenščina)
Vodja predstave Gašper Tesner
Izvršna producentka Tina Dobnik

Zasedba
Damir Avdić k.g.
Mina Palada k.g. 
Draga Potočnjak
Lina Akif
k.g. 
Vito Weis
Gregor Zorc
k.g. 


Žiga Divjak se v svoji prvi mednarodni koprodukciji loteva podnebne krize – teme, ki nas vse zadeva, še zlasti pa je, kot dokazujejo gibanja Petki za prihodnost, Mladi za podnebno pravičnost in druga podobna, blizu mladim, ki jim bomo planet zapustili. Prav mladi se boleče zavedajo, da moramo ukrepati zdaj, če želimo ohraniti življenje, kot ga poznamo – ali vsaj približno táko. Podatki o izumiranju vrst, povečevanju koncentracije toplogrednih plinov v ozračju, onesnaženosti s plastiko in z drugimi polutanti, pa tudi o načrtih proizvajalcev fosilnih goriv so namreč več kot strašljivi. Z njimi sta nerazrešljivo prepletena razredno vprašanje in neoliberalni kapitalizem v svoji najhujši obliki. Ustvarjalci predstave razmišljajo o vsem tem, pa tudi o (ne)moči posameznika, soočenega z nezadržno napredujočimi podnebnimi spremembami, o občutku jeze malodane vsakogar, ki se poglobi v okoljsko tematiko, in o tem, ali se je za zaustavitev pogubne spirale upravičeno zateči celo k nasilju. A tudi o upanju, ki ne bo zidalo gradov v oblakih, temveč bo usmerjeno v trden, realističen in še vedno dosegljiv cilj. 

Kolektiv z močno igralsko prezenco in dobro izpisanim besedilom celostno zajame to trenutno najbolj perečo problematiko. Plasiranje te se splete v ganljivo in grozečo celoto, ki jo na koncu dodatno zakoliči še Avdićev monolog, v katerem današnjo indiferenco poveže z indiferenco oziroma nekakšno resignacijo iz časa zadnjih balkanskih vojn.
Benjamin Zajc, Delo, 14. januar 2022 

O režiserju

Žiga Divjak (1992) je v slovensko kulturno javnost še med študijem vstopil s trilogijo Tik pred revolucijo (2013–2015), ki mu je prinesla akademijsko Prešernovo nagrado in kasneje gostovala v Nemčiji in na Hrvaškem. Angažirani drži je ostal zvest tudi v svojem ustvarjanju po Akademiji, ki je doslej potekalo v Slovenskem mladinskem gledališču, Zavodu Maska, Prešernovem gledališču Kranj, Cankarjevem domu, Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana in Mestnem gledališču ljubljanskem. Njegova tankočutna obravnava družbenih vprašanj mu je leta 2017 prinesla Borštnikovo nagrado za režijo predstave Človek, ki je gledal svet (Slovensko mladinsko gledališče), leto pozneje je projekt 6 (Zavod Maska in Slovensko mladinsko gledališče – program Nova pošta) v njegovi režiji prejel veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev, enako lani Gejm (prav tako Nova pošta), ki je poleg tega prejel še šest drugih nagrad (za režijo, nagrado za igro in za mlado igralko, nagrade za dramaturgijo, scenografijo ter glasbo in oblikovanje zvoka).

O producentih

Zgodba Mladinskega se je začela l. 1955 in dosegla enega vrhuncev l. 2008 s prejemom naslova Evropski ambasador kulture, ki ga je gledališču podelila Evropska komisija. V novih projektih se ukvarjajo z beleženjem simptomov družbe, ki jih prikažejo z ustreznimi performativnimi postopki, pri čemer javni prostor postaja enakopravni prostor uprizoritve.

www.mladinsko.com 
info@mladinsko-gl.si


Festival steirischer herbst je bil ustanovljen leta 1968. Izhajal je iz tradicije mednarodnega modernizma in iz prepričanja, da ta še vedno lahko predstavlja branik pred globoko vsajenimi ostanki totalitarne miselnosti. Vse od takrat ostaja platforma za novo umetnost, ki sproža široke javne razprave na najrazličnejših področjih.
www.steirischerherbst.at/de/
info@steirischerherbst.at
 

Maska je nevladna organizacija z razvejano umetniško, založniško in izobraževalno dejavnostjo, ki se je na domači in mednarodni umetniški sceni utrdila kot ena redkih organizacij, ki hkrati afirmira teoretsko in umetniško ustvarjalnost. Maska je skozi zgodovino pokazala ne samo, da skrbi za založništvo in produkcijo tako scenskih, kakor tudi interdisciplinarnih in vizualnih del, ter ne le da izobražuje in raziskuje, temveč nemalokrat s svojimi vsebinami in dogodki neposredno zareže v kulturni in politični prostor znotraj katerega deluje.

www.maska.si
info@maska.si

Vročina <em>Foto: Matej Povše</em>
Foto: Matej Povše
Vročina <em>Foto: Matej Povše</em>
Foto: Matej Povše
Vročina <em>Foto: Matej Povše</em>
Foto: Matej Povše
Vročina <em>Foto: Matej Povše</em>
Foto: Matej Povše
Vročina <em>Foto: Matej Povše</em>
Foto: Matej Povše
Vročina <em>Foto: Matej Povše</em>
Foto: Matej Povše